VULMATERIAAL op de voortanden

Deze jonge man is naar mij verwezen om het vulmateriaal (composiet) op zijn voortanden te laten vervangen.

Hij is een paar jaar geleden gevallen en heeft daarbij beide voortanden afgebroken, hij is echter niet tevreden met de huidige situatie en wil weten wat de mogelijkheden zijn.

In deze casus laat ik zien hoe je met vulmateriaal (composiet) de voortanden weer kunt herstellen.

Glimlach foto

Deze glimlach foto is gemaakt tijdens de intake en is essentieel voor het opstellen van het persoonlijk behandelplan.

Close-up foto van de voortanden

Op deze close-up foto zie je meer details van de voortanden en het aanwezige vulmateriaal.

Polarisatie foto

Met een cross-polarisatie foto wordt alle lichtreflectie van de flitsers weggenomen. Hierdoor krijg ik een betere indicatie van de kleur en de karakteristieken van de tanden.

Kleurbepaling

Er worden verschillende kleuren vulmateriaal op de tand aangebracht om te controleren welk vulmateriaal het beste past bij de kleur van de voortanden.

Polarisatie foto van de kleur

Door opnieuw een cross-polarisatie foto te maken is het vulmateriaal dat het best overeenkomt met de kleur van de tanden nog beter te bepalen.

Rubberdam isolatie

Om zo goed mogelijk te kunnen ‘plakken’ aan de tanden is het belangrijk dat een een droog en schoon werkveld hebben. Om die reden gebruik ik bij alle composiet restauraties een blauw lapje (rubberdam) om de tanden te isoleren van de rest van de mond.

Verwijderen van het oude vulmateriaal

Het oude vulmateriaal wordt verwijderd en alle scherpe randen worden gepolijst om een mooie overgang te krijgen tussen het composiet en de tand.

Opbouwen van de tand

De tand wordt opgebouwd in kleine laagjes van vulmateriaal. Er worden verschillende kleuren gebruikt om de natuurlijke tand zoveel mogelijk na te maken. Het opbouwen kan wel tot 45 minuten per tand duren (afhankelijk van de complexiteit).

Het polijsten van de tanden

De laatste 30 minuten van de behandeling worden gebruikt om de vorm en glans te optimaliseren. Hierbij wordt zoveel mogelijk de oppervlakte structuur van een echte tand aangebracht.

Direct na de behandeling

Direct na de behandeling zie je een verschil in kleur van het composiet ten opzichte van de andere tanden. Door de rubberdam drogen de tanden uit. Het duurt gemiddeld zo’n 24 - 48 uur voordat de tand weer zijn oude kleur heeft en dan is pas het eindresultaat goed zichtbaar.

Evaluatie na twee weken

Na twee weken wordt een evaluatie afspraak van 20 minuten ingepland. Tijdens deze afspraak wordt het eindresultaat geëvalueerd en worden dezelfde lichtfoto’s gemaakt als tijdens de intake. In deze afspraak kunnen we ook kleine correcties doorvoeren. Indien grotere aanpassingen nodig zijn zal altijd na de evaluatie afspraak een nieuwe afspraak worden gemaakt.

Close-up foto van het eindresultaat

Er is een mooie integratie van het composiet met de tand en je ziet nauwelijks verschil. Dit is het hoofddoel van de behandeling.

Cross-polarisatie foto

We maken een cross-polarisatie foto om het eindresultaat in meer detail te controleren.

Totale behandeltijd: ongeveer 3-4 uur (incl. intake)
Traject van intake - evaluatie: ongeveer 1 maand
Geschatte kosten: ongeveer € 500,- (excl. intake)

Belangrijk: de resultaten van deze behandeling kunnen per patiënt verschillen. Uw eigen behandeling kan afwijken van wat hier wordt voorgeschreven. Tijdens de intake zullen we verschillende behandelopties bespreken en dieper ingaan op de beste optie voor u.